«Жіті ішек жұқпаларының алдын алу»

Микроорганизмдердің көбеюіне жылы климаттың қолайлы әсеріне байланысты, әсіресе жазғы кезеңде жіті ішек жұқпаларымен аурушандықтың деңгейі жоғары.

Жіті ішек жұқпалары –ас қорыту бұзылыстары мен сусыздану симптомдары пайда болатын әртүрлі микроорганизмдерден (бактериялар, вирустар) туындаған жұқпалы аурулар тобы. Инфекцияның негізгі көзі ауру адам болып табылады. Ең үлкен қауіпті сау бактерия тасымалдаушы және ауру жасырынтүрде өтетін науқастудырады, ол тіпті ауруды байқамайды.
Дені сау адам ағзасына бактериялар ауыз арқылы, тамақпен, сумен немесе лас қол арқылы түседі. Жіті ішек инфекцияларына сезімталдық жоғары. Ересектер мен балалар ауырады, бірақ жиі балалар - 1 жастан 7 жасқа дейін. Барлық тіркелетін жағдайлардың 60-65 % - ға жуығы балалар үлесіне келеді.

Қоздырғыш ағзаға түскен сәттен бастап аурудың алғашқы белгілері пайда болғанға дейін бірнеше сағаттан 7 күнге дейін өтуі мүмкін.
Ауырып қалмау үшін қарапайым алдын алу ережелерін сақтау қажет:
• тазалықты ұстаңыз, міндетті түрде тамақтанар алдында, баланы тамақтандырар алдында, дәретханаға, қоғамдық орындарға барудан кейін қолды сабынмен мұқият жуыңыз;
• Тек осы мақсаттар үшін белгіленген орындарда шомылыңыз. Су айдындары мен бассейндерде суға түсу кезінде ауызға судың түсуіне жол бермеу керек.
• азық – түліктімұқият қуырып немесе қайнатыңыз ( еттікемінде 2-2,5 сағат, балықтыкемінде 30 минут пісіру керек);
• егер дайын тағам басқа күні қалса, оны қолданар алдында жақсы қайнату немесе қуыру керек;
• жаңа дайындалған тамақты өткен күннен қалған тағамменараластыруға болмайды;
• дайындалған тағамды бөлме температурасында 1 сағаттан артыққалдырмаңыз
• тез бұзылатын өнімдер мен дайын тағамдарды (сүт, сүт өнімдері, салаттар, суық тағамдар, кондитерлік өнімдер, тағамдық жартылай фабрикаттар және т.б.) + 8 градустан жоғары емес температурада және тоңазытқышта ұзақ уақыт бойы сақтаңыз; егер азық-түлікті салқында сақтау мүмкін болмаса, оларды сатып алған күні қолданған жөн;
• алдын ала жылумен өңдеусіз пайдаланылатын тамақ өнімдерін (қаймақ, сүзбе, ірімшік, нан және т.б.) ластанудан сақтаңыз, тамақ өнімдерін ашық қалдырмаңыз; тамақ өнімдерін шыбындарданқорғаңыз, оларды жабық ыдыста сақтаңыз;
• жарамдылық мерзімі өтіп кеткен және «күмәнді»сапасы бар өнімдерді пайдаланбаңыз, белгіленбеген сауда орындарында азық-түлік өнімдерін сатып алмаңыз;
• ішер алдындашикі сүтті міндетті түрде қайнатыңыз;
• көкөністерді, жидектерді, жеміс-жидектердіағынды суда мұқият жуғаннан және қайнаған сумен шайғаннанкейін ғанажеуге болады;
• шикі және дайын өнімдерді (ет, сүт, көкөністер, жемістер және т.б.) өңдеу үшінжеке кесетін тақтайлар мен пышақтарды қолданыңыз;
• асүйді таза ұстаңыз, тамақ пайдаланғаннан және дайындағаннан кейін барлық беттерді және ас үй жабдықтарын (ас үй мүкәммалын, пышақтарды, ыдыстарды, шүберектерді, губкаларды) мұқият жуыңыз, жуғаннан кейін оларды қайнаған сумен шайыңыз; лас ыдысты дереу тазалап, мұқият жуыңыз;
• таза суды ішу үшін де, тамақ дайындау үшін де қолданыңыз, қаласыртында ішуге, тамақ дайындауға,ыдыс жууға кездейсоқ көздерден, ашық су қоймаларынан, арықтардан суды қолдануға болмайды.
Кез-келген ішектің бұзылуының алғашқы белгілері пайда болған кезде (сұйық нәжіс, жүрек айнуы, құсу, әлсіздік, дене қызуының көтерілуі) шұғыл медициналық көмекке жүгіну қажет, өз бетімен емделуге болмайды!

Осы қарапайымкеңестерді қолдану жіті ішек жұқпаларымен сырқаттанушылықты болдырмауға көмектеседі және Сіздің жақындарыңыздың денсаулығы.

«Аягөз аудандық тауарлар мен көрсетілетін қызметтердің  сапасы мен қауіпсіздігін бақылау басқармасы»